Monday, April 21, 2008

How was Belacan (Prawn Paste) made?

Bagaimana Belacan dibuat.



















1) Separation part, separating the prawn from anchovies, or other small fishes.

Bahagian pengasingan. Udang kecil diasingkan terlebih dahulu.

















2) Small prawn which already separated, crushed by using 'lesung'

Udang kecil yang diasingkan, ditumbuk menggunakan lesung kayu.



































3) After that, the crushed prawns were kept for several days, before crush it again.

Selepas itu, udang yang telah hancur diperam selama beberapa hari sebelum ditumbuk lagi.



4) Finally, after dried it, the Belacan is ready to sell.

Akhirnya, setelah Belacan dikeringkan, belacan sedia untuk dijual.

*As we can see, no additional presevative, chemicals, or colour were added. This is a quality andpure prawn paste, with cheap price.

Seperti yang dilihat, tiada makanan tambahan, bahan kimia, atau pewarna telah ditambah. ini adalah belacan yang benar-benar berkualiti dan asli, dengan harga yang murah.

No comments: